My co-operative housing society is insisting on a notarised indemnity letter from me to transfer the property already gifted to me by my late father. Is the society right in doing so?Q: Rajesh ShenoyI would like to seek clarification and understand the legal position regarding the following case:A father-son duo are registered members and share certificate holders of a Cooperative Housing Society Limited (post-redevelopment).A couple of years ago, in 2024, the father executed a registered gift deed in favour of his elder son, transferring ownership of his flat. The gift deed was executed during the father’s lifetime.The elder son verbally (informally) informed the Society’s committee members about the execution of the gift deed. However, the Society’s share certificate continued to remain in the father’s name, as this was what the son had expected.The father passed away approximately three months ago.Meanwhile, following redevelopment, a new Society Committee has recently been formed.The elder son has now approached the Society to transfer the shares and interest in the flat and issue a share certificate in his name.The new Society Committee members initially insisted on obtaining an NOC from his sibling to safeguard themselves.The elder son informed the committee that the flat had already been legally gifted and transferred to him through a registered gift deed during his father’s lifetime, although the share certificate had not been updated.He also referred the committee to the relevant provisions of the Society’s bye-laws, namely Sections 154B-13, 154B-12 and 38, explaining that an NOC from the sibling is not mandatory.The committee subsequently acknowledged that the sibling’s NOC was not required.However, they have now started insisting on a notarised letter stating that the Society and its committee members will not be held responsible for any future disputes or issues, and that the elder son will assume responsibility for the same.Is such a notarised letter legally mandatory as part of the transfer process, or should the registered gift deed, being a legally executed and important document, be sufficient to establish the elder son’s ownership and entitlement to have the Society’s share certificate transferred into his name?
